Proeflessen paleografie voor ultrabeginners

« menu

   Denkt u dat u zelf een oud archiefstuk van honderden jaren geleden zou kunnen lezen?  Is zoiets te leren?  U krijgt de kans om dat uit te proberen tijdens gratis proeflessen in acht openbare bibliotheken in Den Haag.  Tijdens die lessen krijgt u een voorproefje van een cursus paleografie voor beginners.

   Voor de lessen zijn authentieke teksten van meer dan 200 jaar geleden geselecteerd, die worden bewaard in het Haags Gemeentearchief.  Het betreft opmerkelijke gerechtelijke documenten over stoute Hagenaars. Daarmee gaat u aan de slag.   De teksten gaan over tal van vergrijpen waaraan vroeger jongens, meisjes, mannen en vrouwen zich in Den Haag schuldig hebben gemaakt; variĆ«rend van in onze ogen vrij onschuldig kattenkwaad tot en met zware criminaliteit.  Hoe liepen minder brave meisjes, kwajongens en misdadigers indertijd tegen de lamp? En hoe werden ze bestraft? Sommige teksten kunnen als schokkend worden ervaren.

   Tijdens de lessen leest u zelf de teksten aan elkaar voor, woord voor woord, exact zoals ze vroeger in de oude spelling met een ganzenveer zijn geschreven.  En aan het einde van iedere les krijgt u een reproductie mee naar huis van een document dat de volgende les zal worden besproken.  Lukt het u om die tekst thuis helemaal netjes over te typen?

   De docent Rick Hartmann vertelt u aan de hand van de teksten van eeuwen geleden het een en ander over woorden en afkortingen die in onbruik zijn geraakt en over het dagelijkse leven in Den Haag in vroeger tijden. Lessen 1 en 2

   Twee gratis proeflessen paleografie zullen vrijdag 23 februari en vrijdag 9 maart 2018 van 19:00-21:00 uur worden gegeven in Bibliotheek Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat 555, 2552 AE DEN HAAG.  Maximaal 20 personen kunnen zich opgeven in de bibliotheek, per telefoon (070 353 77 40) of per e-mail (loosduinen@bibliotheekdenhaag.nl).

   De eerste twee lessen in Bibliotheek Loosduinen hebben als thema: paleografie en ontzettende oplichters; over hoe bepaalde lieden probeerden anderen te bedotten. Hoe liepen minder brave meisjes, kwajongens en misdadigers indertijd tegen de lamp?   En hoe werden ze bestraft?  Sommige teksten kunnen als schokkend worden ervaren.  www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Paleografie-en-ontzettende-oplichters.htmLessen 3 en 4
   Twee gratis proeflessen paleografie zullen vrijdag 16 en vrijdag 23 maart 2018 van 09:00-11:00 uur worden gegeven in Bibliotheek Haagse Hout, Theresiastraat 195, 2593 AJ DEN HAAG.  Maximaal 20 personen kunnen zich opgeven in de bibliotheek, per telefoon (070 - 353 75 50) of per e-mail (haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl).  www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Paleografie-en-broodnijdige-bedelaars.htm

   De lessen 3 en 4 in Bibliotheek Haagse Hout hebben als thema: paleografie en broodnijdige bedelaars; over de verscheidene manieren waarop bedelaars probeerden om hun inkomen te vergroten.

   Als een bepaalde datum u niet schikt, dan kunt u een les overslaan.  U kunt aanschuiven bij een volgende les, eventueel in een andere bibliotheek, als u maar van tevoren reserveert.  Geen enkele les wordt echter herhaald.  Er wordt telkens met andere teksten geoefend.

   In 2018 zullen nog meer proeflessen worden gegeven.   Meer informatie daarover zal aan deze bladzijde op internet worden toegevoegd.

   Indien u op de hoogte gehouden wilt worden over proeflessen en cursussen paleografie in Den Haag, dan kunt zich aanmelden voor een nieuwsbrief via redactie@haagsehandschriften.nl.

   Hebt u na de proeflessen de smaak te pakken?  Dan is een cursus paleografie voor beginners wellicht iets voor u.